Cursus Sijmoves - Cluster Heup & Rug

Met name de rol die het bekken speelt bij zowel heupbewegingen als bewegingen in de lumbale wervelkolom, maken dit cluster tot een logische eenheid. Zoals in elk cluster, is er in beide modules veel aandacht voor specifieke gewrichtsonderzoeken, waarbij alle behandelaspecten aan de orde komen. Er worden diverse pijn dempende en mobiliserende technieken geleerd. Na twee dagen cursus volgt een pauze van een paar weken om ervaring op te doen. Vragen en ervaringen uit de praktijk worden besproken in de volgende twee dagen cursus.

Module Heup & Bekkengordel

Omdat de functie van het heupgewricht en de gewrichten van de bekkengordel sterk samenhangen, is voor deze combinatie gekozen. In de module Heup & Bekkengordel wordt uitgebreid ingegaan op bewegingsproblemen die hun oorzaak hebben in deze gewrichten.

Een kleine greep uit de onderwerpen die aan de orde komen:

 • Waarom liesblessures van voetballers vaak te maken hebben met een gewrichtsprobleem in de heup en hoe dit behandeld kan worden
 • Hoe een blokkade van de bekkengewrichten vastgesteld en behandeld kan worden
 • Wat het verschil is tussen een geblokkeerd SI-gewricht en een bekkenverwringing
 • Waarom bekkengewrichten de oorzaak kunnen zijn van lage rugklachten en hoe dit behandeld kan worden
 • Anatomische en functionele beenlengteverschillen en hoe het verschil tussen deze beide kan worden vastgesteld, met uitleg en mogelijkheden om dit te behandelen

Module Wervelkolom  & Thorax

Zoals in elke module, is er veel aandacht voor specifieke gewrichtsonderzoeken, waarbij alle behandelaspecten aan de orde komen. En ook binnen deze module worden diverse pijn dempende en mobiliserende technieken geleerd, specifiek voor Wervelkolom en Thorax. Toch wijkt deze module qua opzet iets af van de andere 5 modules.

Om de wervelkolom veilig, verantwoord en effectief te kunnen behandelen, is er in de allereerste plaats kennis nodig van diverse pathologie die zijn oorsprong kan hebben in de wervelkolom. Naast die kennis, moeten de cursisten ook beschikken over de vaardigheden om deze pathologie op te sporen en vast te kunnen stellen. Hierbij moet vooral gedacht worden aan grotere, of juist kleinere, hernia’s. Het spreekt voor zich, dat juist in die omstandigheden uiterst voorzichtig en terughoudend gewerkt moet worden en de cliënt op een juiste manier moet worden doorgestuurd.

Binnen deze module is er daarom veel aandacht voor de opbouw van wervelkolom en zenuwstelsel. Er wordt uitgebreid ingegaan op de manier waarop bepaalde huidgebieden een relatie hebben met een bepaald wervelniveau.

Er is aandacht voor het testen van reflexen en waarom de informatie van de reflextesten relevant is voor de juiste behandeling.

Het begrip ‘Kenspieren’ wordt besproken en de vaardigheid om deze ‘kenspieren’ te testen wordt geoefend.

Natuurlijk is er ook voldoende tijd om de huidtesten en de reflextesten te oefenen, zodat de cursist alle vaardigheden beheerst.

De cursist leert een onderscheid maken tussen pathologie die wel, of die juist niet, met Sijmoves Gewrichtstherapie behandeld kan worden.

De pijn dempende mogelijkheden zijn binnen deze module erg relevant, maar ook zeker de mobiliserende technieken als het probleem van de cliënt zich daarvoor leent.

Ook binnen deze module worden alle vaardigheden uitgebreid geoefend, met elkaar en op elkaar. Nog meer dan in andere modules toch al gebruikelijk is, wordt hierbij extra veel aandacht besteed aan het welzijn van de oefenpartner.

De methode is direct toepasbaar in de eigen praktijk, veilig, pijnvrij en effectief!

Eerste cursusdag van een module

 • Anatomie en kennis van de gewrichten
 • Veel testmogelijkheden van o.a. ligamenten
 • Specifiek gewrichtsonderzoek
 • Interpretatie van alle onderzoeksgegevens
 • Bewegingsleer intra-articulaire bewegingen
 • Indicaties en contra-indicaties voor Sijmoves®

Tweede cursusdag van een module

 • Korte herhaling belangrijke punten dag 1
 • Behandeling bij pijnlijke bewegingsbeperking
 • Sijmoves a-specifiek, mobiliserende handgrepen
 • Sijmoves specifiek, mobiliserende handgrepen
 • Pijndemping door tracties en translaties.

Algemene cursusinformatie

Cursusduur: 2 x 2 dagen
Cursusdata: Module Heup/Bekkengordel: 21 en 22 juni 2019
Module Wervelkolom/Thorax: 13 en 14 september
Accreditatie: NGS 12 punten per module, dus 24 in totaal!
Cursuslocatie: Emmen
Cursusaanvang: 9.00 uur
Cursuseinde: Tussen 16.00 en 17.00 uur
Cursuskosten: € 585,00 (BTW vrijstelling)
  Inbegrepen zijn koffie, thee, lunch, syllabus en certificaat.
Bovendien ontvangt u eenmalig een tractiegordel (te gebruiken voor alle modules).

Advies

Draag gemakkelijk zittende kleding en schoeisel die snel aan- en uit te trekken zijn, neem een badlaken mee en een flacon desinfectans om tussendoor uw handen te reinigen.

De cursus gaat alleen door indien er voldoende belangstelling is.

Wij zien uit naar uw inschrijving!

© Lopharm BV, 2019. Ontwikkeld door Custom Website.

Lopharm BV gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer