Schimmelnagels: tips, tricks en weetjes


Als schimmels maar zo mooi en onschuldig waren als paddenstoelen……….

Helaas, dat zijn ze niet! Erger, in sommige gevallen kunnen ze (net als bepaalde niet eetbare paddenstoelen) aan de basis staan van een ziekte of een herstel in de weg zitten.

Wist u dat ongeveer 75% van de schimmelnagelinfecties veroorzaakt wordt door de dermatophyt Trichophyton rubrum, de schimmel die ook schimmelinfecties van de huid veroorzaakt? En weet je dat het dragen van klemmend en niet ventilerend schoeisel bijdraagt aan schimmelvorming?

Op basis van de kleur en geur van een nagel is de diagnose schimmelnagel niet te stellen. Naast schimmelinfecties kunnen ook onycholysis (loszittende nagel), een chronisch nageltrauma, psoriasis en een bacteriële infectie (zoals een groene verkleuring bij pseudomonas) de oorzaak van verkleurde en/of geurende nagels zijn. Mede daarom is een bevestiging van de veronderstelling aan de hand van een biopt en een microscopisch onderzoek een must! Bovendien zoals in mijn vorige nieuwsitem vermeld, is het voor de cliënt ook van belang om te weten of de schimmelinfectie inwendig is. Afhankelijk van de ziektekostenverzekering zal het laboratoriumonderzoek indien uitgevoerd in opdracht van de huisarts vergoed worden uit de basisverzekering. Eigen risico telt wel mee. Dit kan de cliënt zelf navragen bij zijn/haar eigen ziektekostenverzekering.

De oorzaak van een schimmelinfectie kan liggen aan de hoge luchtvochtigheidsgraad door bijvoorbeeld openbare douches en sportschoenen. Of er is sprake van een grotere gevoeligheid voor schimmelinfecties door verminderde immunologische weerstand veroorzaakt door diabetes, AIDS of kanker.

Ook bij auto-immuunziektes komen vaker schimmelnagelinfecties voor zoals bij de ziekte van Crohn en colitus ulcerosa. Binnen families komen frequent meerdere mensen voor met schimmelnagels. De infectie begint meestal bij de grote teen, distaal, subunguaal en in de hoeken en verspreidt zich langzaam naar de cuticula. Het begint met verkleuring en later wordt de nagel dikker en brokkeliger.

Wanneer de infectie proximaal bij het nagelbed begint (in 3%) is er vaker sprake van een verminderde weerstand. Ook kan een gistinfectie voorkomen (Candida) waarbij naast paronychia, ook hyperkeratosis en oncholysis kunnen voorkomen.

Indien een behandeltraject gestart wordt verdient het de grootste aanbeveling om ook de sokken en schoenen te behandelen. Mijn persoonlijke advies voor de cliënt: maak dagelijks gebruik van een schoensterilisator en was de sokken op minimaal 60 graden Celsius (liefst op 95 graden Celsius). Bovendien, draag slippers in openbare ruimtes zoals douches, kleedkamers, zwembaden, sauna’s etc.

Persoonlijke bescherming

Niet alleen de cliënt, maar ook u als behandelaar, voetverzorger moet zich bewust zijn van de risico’s. Draag altijd beschermende kleding die op minimaal 60 graden Celsius gewassen kan worden. Mooie gekleurde kleding kan niet altijd zo warm gewassen worden. Draag kleding (bijvoorbeeld bedrijfskleding) met lange mouwen of gebruik mouwovertrekken. Idem dito voor de benen, zorg dat deze bedekt zijn, maar zorg bovendien dat u ook in de warme zomerperiode dichte, niet knellende, goed ventilerende schoenen draagt. Handschoenen (bij voorkeur nitril handschoenen) en een mondmasker zijn natuurlijk een must! En het verdient allemaal geen schoonheidsprijs, maar overschoentjes kunnen uw schoenen van buiten tegen schimmels beschermen, maar sluiten wel uw schoenen af met alle gevolgen van dien. Dan denkt u natuurlijk; ja hoor, nog een hoofdmutsje en we zijn optimaal ingepakt, laat nou die schimmels maar komen. Ik hoor u denken.... Eerlijk gezegd, laat ik dat maar aan u over, maar denk wel goed aan de hygiëne in uw behandelruimte. Tot slot: Een veiligheidsbril voor een optimale oogbescherming vind ik totaal geen overbodige luxe!

Lees meer over schimmels in ons vorig nieuwsitem: Oktober, maand van de schimmels. Indien u vragen heeft over een van beide nieuwsitems, neem dan gerust contact met mij op via gea.hummel@lopharm.nl

Workshop

Bent u voetverzorger en wilt u meer weten over de aanpak van schimmelnagels, waarbij de Mellin20 Low Level Laser therapie centraal staat, kom dan naar onze eerstvolgende workshop op maandagavond 4 februari 2019, aanvang 18.30 uur. Kijk hier voor meer informatie over de workshop Mellin20.

Aanmelden workshop


 Nieuwsarchief


 • 21-05-2019
  Nieuw: Mikrozid desinfectie
 • 20-05-2019
  Workshop WandelWol geaccrediteerd
 • 23-04-2019
  Opraclean het alternatief voor Clauden
 • 13-04-2019
  Nieuwe voetenlijn
 • 21-02-2019
  Bokstape in het assortiment
 • 31-01-2019
  Februari in het teken van kloven
 • 30-01-2019
  Nieuw van BlueTens
 • 14-01-2019
  Succesvolle kennissessie voor pedicures
 • 17-12-2018
  NGS geaccrediteerd
 • 01-12-2018
  BlueTens pakt uit


 • © Lopharm BV, 2019. Ontwikkeld door Custom Website.

  Lopharm BV gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer