Oktober, maand van de schimmels

Oktober en paddenstoelen (de vruchtlichamen van schimmels) zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Hoe toepasselijk is het dan, om deze maand uit te roepen tot "maand van de schimmels". Alles over schimmels, weetjes, producten en dergelijke laten wij deze maand de revue passeren.

Schimmels

Sommige schimmels zoals paddenstoelen, zijn met het blote oog zichtbaar, anderen kunnen alleen met behulp van een microscoop worden waargenomen. Schimmels groeien als lange draden (hyfen) en aan de draden groeien trosjes sporen. Is er voldoende voedsel, vocht en de juiste temperatuur dan groeien sporen uit tot schimmeldraden. Sporen blijven jarenlang levensvatbaar vanwege hun dikke wand en ongevoeligheid voor temperatuurverschillen en vochtverlies. Als de groeiomstandigheden voor schimmels ongunstig worden (bij droogte/hitte), worden er abnormaal veel sporen gevormd. Dus door de schimmelgroei te remmen, wordt sporenvorming geactiveerd! surprised

Veel schimmels uit de groep dermatofyten en gisten zijn onschuldig, maar kunnen de mens wel besmetten. Meestal wordt dan de huid, haren en/of nagels aangetast, maar ze kunnen ook de slijmvliezen aantasten. Schimmels groeien niet op de huid, maar in de bovenste laag van de huid. Bij schimmelnagels zit de bron in het nagelbed. Bovendien zitten de schimmels ook in de huid onder het nagelbed. In sommige gevallen dringen schimmels het lichaam binnen en kunnen ze zelfs gevaarlijk zijn. Deze schimmels behoren tot de groep non-dermatofyten. Dus een goede persoonlijke bescherming voor voetverzorgers en ook sportverzorgers en andere behandelaars is niet geheel onbelangrijk! 

Schimmels zitten overal. Op ons lichaam, in de lucht, in bed etc.. Let wel: De meeste huisdieren kunnen ook schimmels met zich meedragen. Toch krijgt niet iedereen een schimmelinfectie. Wel zijn er diverse factoren die de kans op een schimmelinfectie vergroten, waaronder een verminderde weerstand, een vochtige huid door transpiratie, blijvende druk van schoeisel etc. De besmettingskans van de nagel wordt vergroot door een beschadigde nagel of bijvoorbeeld een blijvende druk op de nagel. Een zogenaamde open poort wordt gecreëerd om de schimmels toegang te verstrekken tot de nagelplaat. 

Waarom schimmelnagels behandelen?

Was een schimmelinfectie vroeger een cosmetisch probleem, tegenwoordig is die visie veranderd en spreekt men wel degelijk ook over een medisch probleem. Schimmels kunnen zich verspreiden, kruisbesmetting veroorzaken, maar ook anderen (bijvoorbeeld gezinsleden) infecteren. Bovendien zijn er de non-dermatofyten die bij binnendringen van het lichaam gevaarlijk kunnen zijn. De kans bestaat bijvoorbeeld dat een behandeltraject met chemotherapie negatief beïnvloed wordt door een inwendige schimmelinfectie met alle gevolgen van dien. 

Voetverzorgers spelen een belangrijke rol in het behandeltraject van schimmelnagels. Omdat schimmels met het blote oog niet waarneembaar zijn, is het nemen van een biopt de enigste mogelijkheid om de diagnose schimmelnagel te kunnen stellen. Ook de geur verraad niet of het een schimmelnagel is. Alleen de uitslag van het biopt geeft zekerheid. De cliënt weet daardoor zeker dat hij/zij geen geld en tijd spendeert aan een onnodig behandeltraject. De meest gespecificeerde uitslag komt van het huisartsen lab. Daar wordt niet alleen bepaald of het een schimmelinfectie betreft, maar er wordt ook onderzoek gedaan naar de soort schimmel (dermatofyt, non-dermatofyt of gist). Gezien het mogelijke gevaar die een inwendige schimmel kan veroorzaken, zijn deze gegevens voor de cliënt heel belangrijk.

Let wel: Behandeltrajecten hebben alleen kans van slagen als de cliënt consequent het plan uitvoert en een lange adem heeft, soms wel langer dan een jaar. Denkt u dat de schimmel verdwenen is, dan kunnen er toch nog sporen achterblijven, die uiteindelijk weer voor een schimmelinfectie zorgen. Schimmels kunnen bovendien resistent raken of in een slaapstand verkeren. Dit kan gebeuren door het gebruik van eenzijdige anti-mycosemiddelen. Dus wissel van anti-mycosemiddel als er geen verder resultaat zichtbaar is en blijf alert!!! Schimmels kunnen reduceren, maar de sporen kunnen juist activeren. Een lastig te behandelen vicieuze cirkel, maar niet onmogelijk. Er zijn zeer goede resultaten bekend in de strijd tegen schimmelnagels.

Waarmee schimmelnagels behandelen?

Er zijn allerlei schimmelreducerende middelen op de markt, maar tegenwoordig worden er heel veel goede resultaten geboekt met de koude Low Level Laser met blauwe LED therapie. Deze koude Low Level Laser dringt door de nagel heen en het blauwe LED licht kan daardoor de bron van de schimmels, de nagelplaat, bereiken om de schimmels doden. De cellen en de nagel worden lokaal versterkt en de schimmel geëlimineerd met als doel dat de nagel kan uitgroeien tot een gezonde, sterke nagel. Voor elke aangedane teennagel 7 minuten per dag. Niet alleen de nagel, maar ook de omliggende huid en schoenen moeten behandeld worden. Alleen consequent gebruik geeft kans op goed resultaat. Dit hele traject staat onder begeleiding van u als voetverzorger, maar de cliënt kan de behandelingen thuis uitvoeren.

Wat u nog dient te weten is dat er een aantal factoren zijn die van invloed zijn op het resultaat van een schimmelnagelbehandeling zoals, leeftijd, diagnose, soort schimmel, dikte en groei van de nagel, betrokken schimmelnagels en hoe therapietrouw de cliënt is.

Tot slot: Als de nagel vanuit de matrix niet goed groeit, doordat het een traumanagel of zwaar beschadigde nagel is, wordt een nagel natuurlijk nooit meer zo mooi als dat hij voor de schimmelinfectie was. Bovendien is een bolster een bijkomend probleem dat aangepakt moet worden, omdat de nagel anders nooit goed uit kan groeien. Dit kan door een gelnagel te zetten op het eind van de nagel (niet over de hele nagel!) of een stukje sporttape of leukoplast te gebruiken om de huid naar beneden te trekken. Nagellak en gel (voor gelnagels) sluiten de nagel af en verergeren de schimmelnagel!

Bent u voetverzorger en wilt u meer weten over de aanpak van schimmels, waarbij de Mellin20 Low Level Laser therapie centraal staat, kom dan naar onze eerstvolgende workshop op maandagavond 14 oktober 2019, aanvang 18.30 uur. Kijk hier voor meer informatie over de workshop Mellin20.

Aanmelden workshop


 Nieuwsarchief


 • 17-04-2019
  Tweede Paasdag gesloten
 • 15-04-2019
  Paasactie CureTape
 • 13-04-2019
  Nieuwe voetenlijn
 • 21-02-2019
  Bokstape in het assortiment
 • 31-01-2019
  Februari in het teken van kloven
 • 30-01-2019
  Nieuw van BlueTens
 • 14-01-2019
  Succesvolle kennissessie voor pedicures
 • 17-12-2018
  NGS geaccrediteerd
 • 01-12-2018
  BlueTens pakt uit
 • 26-10-2018
  HFL Laboratories


 • © Lopharm BV, 2019. Ontwikkeld door Custom Website.

  Lopharm BV gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer