Mondkapjesplicht

Tijdens de persconferentie van dinsdag 17 november werd het definitief; vanaf 1 december geldt er een mondkapjesplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder in Nederland. Dit houdt in dat het verplicht is om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes, zoals in winkels en supermarkten, maar ook voor contactberoepen ( zoals masseurs ) is dit verplicht.* 
Maar welke mondkapjes zijn hiervoor geschikt en wat is nou eigenlijk het verschil tussen al die mondkapjes die er op de markt zijn? Wij leggen graag het verschil aan u uit. 

Om te beginnen is er een verschil tussen medische en niet-medische mondkapjes, oftewel chirurgische (medische) mondmaskers en adembeschermingsmaskers (niet-medische mondmaskers). Een medisch mondmasker moet voldoen aan verschillende richtlijnen. In Nederland is dat de Europese richtlijn medische hulpmiddelen en aan de NEN-EN 14683 norm. Een chirurgisch mondmasker beschermt patiënten tegen ziekteverwekkers uit de mond of neus van zorgprofessionals. Wij hebben twee soorten medische mondmaskers in ons assortiment. 

Onze medische mondmaskers:

Een niet-medisch mondmasker is een persoonlijk beschermingsmiddel die de gebruiker en/of omgeving beschermt tegen ziekteverwekkers die via de lucht verspreid kunnen worden. Deze maskers worden vanaf 1 december verplicht om te dragen. Het effect van een "gewoon" mondmasker is afhankelijk van de kwaliteit, pasvorm en of deze voldoet aan de Nederlandse en Europese normen. Onder de niet-medische mondmaskers vallen ook adembeschermingsmaskers die voldoen aan de Europese richtlijn Persoonlijke Beschermingsmiddelen en aan de Europese norm EN 149:2001+A1:2009. De FFP1, FFP2 en FFP3 maskers. Als deze mondmaskers voldoen aan de norm NEN-EN 14683, vallen deze ook onder de medische mondmaskers. Het dragen van een niet-medisch mondmasker is in Nederland een aanvulling op de andere hygiënemaatregelen, zoals het “stuk” wassen van de handen en de 1.5 meter samenleving.

Onze niet-medische mondmaskers:

 • Duits mondmasker Type I
  Made in Germany, daarom van betere kwaliteit en een perfecte pasvorm. 
 • Mondmasker FFP2
  Gecertificeerd en getest volgens de Chinese norm GB 2626-2006 en volgens de Nederlandse en Europese norm NEN-EU 149:2001+A1:2009
 • Mondmasker 3-laags
  Standaard niet-medisch mondmasker, conform EN 149:2001 + A1:2009 en GB/T 32610-2016
 • Sport mondmasker
  Speciaal voor het sporten. Dit masker bestaat uit drie speciale lagen, waardoor het geschikt is voor het sporten. Daarnaast is dit masker herbruikbaar, want hij kan gewassen worden. 

Om het dragen van een mondmasker een beetje comfortabeler te maken, hebben wij enkele accessoires in ons assortiment:

 • Mondmaskerclip
  Een clip waaraan de elastieken van het mondmasker bevestigd kunnen worden, zodat deze achter op het hoofd worden gedragen. Hierdoor worden de oren ontlast van de elastieken.
 • Mondmaskerbeugel
  Een beugel die onder het mondkapje wordt gedragen, over de neus en mond. Hierdoor wordt er ademruimte gecreëerd en hebben brildragers minder last van een beslagen bril. Voor de dames onder ons is dit zeker een uitkomst, want de lippenstift komt niet meer tegen het mondkapje aan!

Naast alle mondmaskers en accessoires, hebben wij ook verschillende soorten gezichtsschermen in ons assortiment. Een gezichtsscherm beschermt ook de ogen, want ook via de ogen kunnen verschillende ziekteverwekkers het lichaam binnentreden. Dit is een extra hulpmiddel en geen vervanging voor een mondmasker. In het openbaar vervoer en in publieke ruimtes is het dan ook verboden om alleen een gezichtsscherm te dragen. Uitzondering op de regel is dat een gezichtscherm die het hele gezicht beschermt gebruikt mag worden als u een mondmasker langer dan 8 uur achter elkaar moet dragen. Wat wel kan is een combinatie van een gezichtsscherm en een mondmasker. Dit is een van de beste manieren om je te beschermen tegen spatten en druppels waarin ziekteverwekkers kunnen zitten. Deze combinatie ziet u dan ook vaak bij uw tandarts.

De gezichtsschermen in ons assortiment:

Wel moet bij het dragen van gezichts-, mond- en neusbescherming ook altijd (indien mogelijk) de 1.5 meter afstand in acht genomen worden. Dan bent u het beste beschermd!  

* Er zijn uitzonderingen op de regels van kracht. Wilt u weten of de mondkapjesplicht ook voor u van toepassing is? Bekijk dan de website van de Rijksoverheid of raadpleeg uw branchevereniging.


 Nieuwsarchief


 • 18-01-2021
  Showroom 22 en 23 januari gesloten
 • 14-01-2021
  Desinfectie
 • 23-12-2020
  Nieuw: Blinky ECO-Tabs
 • 24-11-2020
  Mondkapjesplicht
 • 05-07-2020
  Non-Touch desinfectie
 • 15-04-2020
  Coronabeleid
 • 03-04-2020
  Mondmaskers leverbaar
 • 16-03-2020
  Corona update
 • 03-03-2020
  NGS accreditatie rond
 • 02-03-2020
  Corona besmetting en Volair Fresh


 • © Lopharm BV, 2021. Ontwikkeld door Custom Website.

  Lopharm BV gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer